Dziś mam ogromną przyjemność przedstawić wam niesamowity przepis na zupę, która nie tylko dostarczy wam masę witamin, ale także jest bardzo smaczna oraz nietrudna w przygotowaniu. Sami zobaczycie, że kiedy pierwszy raz jej spróbujecie, nie będziecie więcej chcieli wracać do klasycznej zupy pomidorowej.
Do przygotowania dietetycznej zupy z soczewicy i pomidorów potrzebne nam będą:
– szklanka soczewicy
– puszka pomidorów krojonych
– 1 duża marchewka
– 1 cebula
– czosnek
– 1 słoik suszonych pomidorów
– pieprz cayenne
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
– oregano
– imbir
Zaczynamy od obrania marchewki i pokrojenia ją w grube plastry. Kroimy również pomidory suszone. Cebulę pociętą w drobną kostkę delikatnie podsmażamy na oliwie wraz z dodatkiem pieprzu cayenne. Kiedy warzywo się już zeszkli, dodajemy marchewkę oraz suszone pomidory. Kiedy marchewka delikatnie zmięknie dodajemy soczewicę. Po 5 minutach do garnka należy dorzucić pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, posiekany ząbek czosnku, łyżkę tartego imbiru dokładnie wymieszać i zalać ok. 1l wody. Gotować aż do momentu gdy soczewica się rozpadnie i wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie delikatnie ostudzić i zblendować na jednolitą masę. jeżeli nasza zupa będzie zbyt gęsta, należy dolać do niej wody.
Krem ten można podawać z grzankami z ciemnego pieczywa i kleksem z jogurtu naturalnego. Polecam wypróbować ten przepis, gdyż zupa ta jest zdrowa, dietetyczna i bardzo smaczna.