Wiele młodych osób pod wpływem programów telewizyjnych, zainteresowanych jest zawodem kucharza. W Polsce mamy wiele szkół jakie przygotowują do wykonywania zawodów związanych z gastronomią. Jeśli chcemy w tym zawodzie odnieść sukces musimy, jednak posiadać odpowiednie cechy. Ważne jest przede wszystkim to, by być pracowitym, co praca kucharza wymaga ciągłego zaangażowania w wykonywanie pracy. Jest to, szczególnie ważne w dużych restauracjach, gdzie pracy jest znacznie więcej. Równie ważne jest wiedza oraz umiejętności przygotowywania różnych potraw, w krótkim czasie. Umiejętności zawsze możemy zdobyć podczas nauki oraz wykonywania zawodu, ale nie możemy liczyć na to, że wykonywanie zawodu kucharza będzie wyglądało tak samo, jak gotowanie w domu. Musimy brać pod uwagę, że jedną rzeczą jest gotowanie traktowane jako hobby, a drugą rzeczą jest wykonywanie pracy. Osiągnięcie sukcesu w zawodzie kucharza zależy oczywiście od umiejętności, ale również od szczęścia, czyli od tego gdzie uda nam się znaleźć pracę oraz jak zostaniemy ocenieni przez pracodawcę. Wiele osób marzy o pracy w dużych oraz renomowanych restauracjach, czy hotelach, ale jedynie nieliczne osoby mają możliwość pracowania w takich miejscach.