Zakalec w cieście

Któż z nas nie lubi choćby od czasu do czasu przekąsić sobie jakąś słodką zagryzkę? Może to być ciasteczko ze sklepu, może jakieś ciasto ze sklepu, czy też chipsy, czekolada, baton, paluszki i inne słodkości. Wybór jest naprawdę ogromny i to, co wybierzesz będzie zależało, na co masz akurat w tym momencie ochotę lub od tego, na co pozwoli twój portfel. Przecież wiadomo, że dla niektórych kupienie w sklepie kawałka ciasta za czternaście złoty akurat w tym tygodniu może okazać się za dużym wydatkiem, bo do wypłaty pozostało jeszcze kilka dni, a pieniądze powoli się kończą. Ale zapewne każdy z nas ma w domu jakieś składniki, z których można by było samemu upiec ciasto lub jakieś ciasteczka. Albo nawet jakąś inną słodkość. Ale brak pieniędzy na zakup gotowego ciasta to nie jedyny powód do tego, by samemu zrobić ciasto. Jeżeli mają wpaść do ciebie znajomi albo rodzina, to równie dobrze można ich uraczyć domowym ciastem, a nie tym kupnym, prawda? Z całą pewnością docenią ten gest, że specjalnie na ich przyjazd zrobiłeś takie ciasto. To z całą pewnością sprawi, że jeszcze bardziej cię polubią. Jednak może okazać się, że ciasto, które wykonywałeś, nie wyjdzie tak, jak sobie to zaplanowałeś. Może okazać się – na przykład – że w cieśnie będzie zakalec. Nie wiesz czy można jeść zakalec, ale chciałbyś spróbować? Zakalec może sprawić, że rozboli cię brzuch. Gościom lepiej go nie podawaj, bo mogą nawet go nie spróbować. Ciasto z zakalcem z całą pewnością nie wygląda estetycznie, ale szkoda by było, żeby się zmarnowało, prawda? Wtedy możesz spróbować zrobić drugie ciasto, jeżeli oczywiście masz składniki na jego produkcję. A jeżeli nie, to możesz poprosić znajomych, by po drodze coś kupili albo samemu na szybko kupić. Możesz im przecież wytłumaczyć, że chciałeś sam zrobić ciasto, ale że niestety wyszło ci z zakalcem. A przecież nie podasz gościom ciasta z zakalcem, prawda? I to własnie dlatego prosisz ich o to, by to oni coś przywieźli. Z całą pewnością się nie obrażą, więc się nie krępuj.

http://www.geostrefa.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here