Wiele warzyw można nazwać wspaniałymi, pod każdym względem. To znaczy pod względem zdrowotnym, smakowym, praktycznym i uniwersalnym w kuchni. Takich warzyw, które są bardzo zdrowe, bo posiadają wiele cennych właściwości. A przy tym są bardzo smaczne i co ważne można z nich przyrządzić wiele dań.
Do takich roślin między innymi należy soczewica.

Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych. Aż trudno sobie wyobrazić, że byłą już znana 9 tysięcy lat przed naszą erą w Ziemi Świętej, czy na terenach dzisiejszego Iraku. Nawet w Biblii wymieniana jest kilkakrotnie, jako podstawa wyżywienia.

Gdzie ma zastosowanie soczewica ?

Soczewica jest jadalną rośliną uprawianą obecnie w wielu krajach świata, jak na przykład w Kanadzie, w USA, w Grecji, w wielu państwach Azji. W Polsce jest uprawiana raczej rzadko. Roślina ta należy do roślin strączkowatych. Nasiona soczewicy jadalnej są bardzo pożywne i smaczne. Po ugotowaniu służą do przyrządzania wielu dań, jak:
– kotlety mielone z soczewicy
– jako farsz do pierogów
– farsz do krokietów
– smażona soczewica z warzywami
– jako składnik zupy z soczewicą

Jakie są wartości odżywcze soczewicy ?

Soczewica pod względem kaloryczności należy do roślin dość kalorycznych, gdyż
– w 100 gramach gotowanej soczewicy mieści się około 116 kcal. oraz:
– białka 23, 91 g.
– węglowodany 63, 10 g.
– tłuszcze 2, 17 g.
– woda 7, 82 g.
Poza tym posiada:
– potas, sód, żelazo
– błonnik
– witaminę A, D, B6, B12.

http://www.icotam.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here