Osoby ze zdiagnozowaną celiakią, alergią na pszenicę lub innym rodzajem nadwrażliwości na gluten powinny wystrzegać się spożywania tradycyjnych wyrobów zbożowych, zwłaszcza chleba i bułek wyprodukowanych z mąki pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Na szczęście w sprzedaży znajdziemy dziś dedykowane tej grupie osób pieczywo bezglutenowe, które zostało wyprodukowane z mąk wolnych od glutenu. Co ważne, są to pełnowartościowe produkty spożywcze o atrakcyjnym smaku.
Kto powinien sięgać po produkty wolne od glutenu?
Szacuje się, że nawet dziesięć procent społeczeństwa może nie w pełni tolerować glutenu. Oczywiście nie zawsze wiążę się to z przykrymi konsekwencjami. Jednak w niektórych przypadkach spożywanie nawet niewielkich ilości glutenu, może być groźne dla zdrowia. Najbardziej na produkty zawierające gluten powinny uważać osoby ze zdiagnozowaną celiakią, czyli specyficzną chorobą autoagresywną indukowaną przez znajdujący się w pożywieniu gluten. Dla tej grupy osób jedyną rozsądną alternatywą dla tradycyjnego chleba, bułek czy płatków śniadaniowych będą różne rodzaje pieczywa bezglutenowego, czyli takiego, które zostało wyprodukowane bez udziału mąki pszennej, jęczmiennej czy żytniej. Po pieczywo bezglutenowe mogą sięgać również osoby z alergią na pszenicę lub innymi rodzajami nietolerancji na gliadyny i gluteiny obecne w tradycyjnych produktach zbożowych.
Jaka mąka na chleb bez glutenu?
Warto pamiętać, że nie wszystkie rodzaje produktów zbożowych zawierają w swoim składzie gluten. Doskonałym przykładem zboża, które jest wolne od tego uczulającego związku, jest kukurydza i ryż. W sprzedaży znajdziemy wiele przykładów pieczywa bez glutenu bazującego na mąkach kukurydzianych i ryżowych. Ze względu na dostępność i niską cenę, szczególną popularnością w naszym kraju cieszą się te pierwsze. Chlebki i płatki kukurydziane mają dość specyficzny smak, ale dla osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez pieczywa, będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnego chleba pszennego lub żytniego. Pieczywo bezglutenowe może powstawać również z prosa, tapioki, gryki czy amarantusa.
Zastąpienie tradycyjnego chleba jego bezglutenową wersją to dobry wybór dla wszystkich osób nietolerujących tego typu substancji, zwłaszcza dla chorych na celiakię. Co ważne, współcześnie dostępne pieczywo bezglutenowe może być równie smaczne, jak klasyczne bułki czy chleb z mąki pszennej lub żytniej. Wystarczy znaleźć dobrego producenta lub takie produkty wyrabiać we własnym zakresie. Wbrew pozorom to nic trudnego.