Niejedno danie nabiera zupełnie nowego wymiaru, gdy zostanie wzbogacone o pyszny gęsty sos. Wspaniałe kompozycje możemy przygotować samodzielnie w domowych warunkach. Dowód? Dziś prezentujemy aż dwa.
Sos chrzanowy doskonale nadaje się do jajek, mięsa i wielu innych potraw, dlatego często spotykamy go na świątecznych przyjęciach i wykwintnych kolacjach. To samo dotyczy zresztą sosu tatarskiego, niezwykłe wyrazistego w smaku. Oto dwa sprawdzone przepisy, które zachwycą twoich bliskich i gości niezależnie od okazji!
Jak przygotować pyszny sos chrzanowy?
Sos chrzanowy na zimno zawiera w sobie nutkę pikanterii połączoną z bardziej delikatnymi składnikami. Jednym z sekretów jego przygotowywania jest wybór odpowiedniego majonezu. My wybraliśmy Majonez Dekoracyjny WINIARY i ani trochę nie żałujemy swojej decyzji, ponieważ dzięki niemu nasz sos stał się gęsty i zarazem puszysty. Aby przygotować wykwintny sos chrzanowy potrzebujesz obok trzech łyżek majonezu także dwóch jajek, 200 ml chrzanu, trzech łyżek jogurtu naturalnego, a także soli, soku z cytryny i cukru do smaku. Trzy ostatnie dodatki dawkuj zgodnie z własnymi preferencjami.
Przygotowanie sosu jest naprawdę proste. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupek i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dzięki temu sos uzyska odpowiednią konsystencję. Jajka wymieszaj z chrzanem, majonezem i jogurtem. To kluczowy moment w realizacji przepisu, ponieważ wszystkie składniki powinny stworzyć spójną jednolitą masę, aby sos chrzanowy okazał się prawdziwym hitem na twoim stole. Na koniec stopniowo dodawaj do sosu cukier, sól oraz sok z cytryny. Co jakiś czas dokładnie mieszaj składniki i sprawdzaj, czy ten wspaniały dodatek do mięsa i jajek osiągnął już idealny smak. Proporcje są w jego przypadku niezwykle istotne!
Idealny sos tatarski o uniwersalnym przeznaczeniu
Sos tatarski to niezwykły dodatek, ponieważ doskonale komponuje się zarówno z wykwintnymi potrawami, w tym pieczonym mięsem, jak i kanapkami, które na co dzień przygotowujemy do pracy lub szkoły. Spotkać go możemy na świątecznych przyjęciach, podobnie jak przy codziennych śniadaniach i kolacjach. Aby uzyskać idealną konsystencję i smak, wykorzystaj 250 ml majonezu dekoracyjnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, kilka marynowanych grzybów, 2 ogórki konserwowe, 5 marynowanych cebulek, a także musztardę, chrzan, pieprz oraz cukier.
Jak się robi sos tatarski, który na długo zapada w pamięć? W pierwszej kolejności ogórki, cebulkę i grzybki pokrój na bardzo drobną kostkę. Majonez wymieszaj natomiast z chrzanem, jogurtem oraz musztardą i dodaj do poszczególnych składników. Teraz wystarczy doprawić sos do smaku pieprzem, solą i cukrem, a następnie dokładnie wymieszać, aby smak dodatków rozchodził się jednolicie po całym sosie. Jeśli chcesz, aby twój sos stanowił prawdziwą ucztę dla podniebienia, potrzeba nieco cierpliwości. Naczynie należy wstawić na kilka godzin do lodówki. Wówczas wszystkie składniki się przegryzą, dzięki czemu osiągniesz perfekcyjny efekt.