Każdy człowiek na indywidualne potrzeby pokarmowe, w zależności od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy itp. Jednym z kluczowych elementów diety każdego z nas jest właśnie wiek indywidualnych osób, w tym przypadku osób starszych. Wiadomo, ze człowiek jest istota żywą, organizmem odpowiednio skonstruowanym i skomplikowanym, mającym różne wymagania. Osoby w podeszłym wieku mają spowolnioną dość znacznie przemianę materii oraz zmniejszone ze względu na starość możliwości pracy organów wewnętrznych. Niektóre pokarmy tym samym mogą być zbyt ciężkie do strawienia dla starszych kobiet i mężczyzn. Dlatego tez wraz z wiekiem mamy, babci, taty, dziadka powinno się wprowadzać zmiany w sposobie żywienia. Unikać powinno się przede wszystkim pokarmów ciężkostrawnych, wymagających wzmożonej pracy wątroby i innych narządów, zwolnionej perystaltyki jelit itd. Odradza się także podawanie w nadmiernych ilościach słodyczy i produktów zawierających dużą ilość cukru, gdyż zaburzenia poziomu poszczególnych substancji mogą wywoływać poważne konsekwencje u osoby, która jest dużo starsza niż u osób znacznie młodszych. Jak zatem układać jadłospis? Przede wszystkim porcje jedzenia nie powinny być duże, lepiej jeść częściej a mniej. Poza tym posiłki powinny być lekkostrawne, zawierające jak najmniej sztucznych przypraw, zastąpionych np. suszonymi warzywami typu Vegeta.