Dieta low carb cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które – bez większych efektów – próbowały już różnych sposobów redukcji. Główną jej zasadą jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów.
Jako że są one głównym źródłem energii dla organizmu, wykluczone z diety sprawiają, że ten przestawia się na stopniowe spalanie tłuszczów. Jak każda dieta, tak i low carb wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Na szczęście, nawet najwięksi miłośnicy słodkości nie muszą rezygnować z nich w trakcie odchudzania. Najlepszym tego dowodem jest szybki krem czekoladowy – pozbawiony cukru, za to pełen smaku. I to z awokado!
Ekspresowy krem czekoladowy z 3 składników
Lubisz proste przepisy? My też! Z pewnością pokochasz więc tą dziecinnie prostą recepturę na krem czekoladowy. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników.
Składniki na krem czekoladowy:
- dojrzałe, miękkie awokado
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki ksylitolu
Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj z dodatkiem kakao i ksylitolu – zdrowego zamiennika cukru. Miksuj tak długo, aż krem czekoladowy będzie idealnie gładki i pozbawiony kawałków awokado.
Zalety kremu czekoladowego z awokado
Krem czekoladowy z awokado to zdrowa alternatywa dla sklepowych kremów z czekoladą. W ich składzie można znaleźć głównie ogromne ilości cukru, który należy eliminować w diecie low carb. Awokado, jedno z tak zwanych superfoods, to owoc pełen wielu cennych składników odżywczych i choćby dlatego warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. Jakie są zalety awokado? Przede wszystkim w jego 100 g znajduje się zaledwie 160 kcal, 15 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i aż 7 g błonnika. Po zjedzeniu kremu czekoladowego z awokado poczujesz sytość na dłużej, dzięki czemu zmniejszysz chęć sięgnięcia po niezdrową przekąskę. Poza zdrowymi tłuszczami, awokado dostarcza też organizmowi witamin – A, B1, C, E, K oraz kwas foliowy. Do tego jest źródłem wapnia, fosforu i potasu. To nie wszystko, bo awokado wspomaga również układ krwionośny, odżywia mózg oraz zapobiega starzeniu się komórek. Lista jego zalet jest naprawdę długa. A co najlepsze – zdrowy owoc sprawdza się w komponowaniu wielu różnych dań – od sałatek, przez koktajle po krem czekoladowy.
Zastosowanie kremu czekoladowego z awokado
Krem czekoladowy z awokado możesz wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie smakuje już sam, wyjadany łyżką tuż po zblendowaniu awokado z kakao i ksylitolem. Jednak najlepiej sprawdza się w roli pożywnego śniadania. Świetnie komponuje się zwłaszcza z omletem, kaszą jaglaną czy płatkami owsianymi. Bez obaw możesz wykorzystać go również do posmarowania pełnoziarnistego pieczywa. W kremie czekoladowym możesz maczać też pokrojone w słupki warzywa lub owoce. Bez szkody dla sylwetki, możesz też użyć krem czekoladowy do przekładania lub dekoracji dietetycznych wypieków.
Uwielbiasz czekoladę? Sprawdź również przepis na pyszne, mocno czekoladowe brownie, które zachwyci każdego.