Nie masz jeszcze w pełni skompletowanego wielkanocnego menu? Bez obaw! Zostało jeszcze sporo czasu, a wiele pysznych przepisów nie wymaga dużych nakładów pracy. Liczą się pomysłowość i dobry dobór składników, by twoi goście zachwycili się potrawami z wielkanocnego stołu. Dziś prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na wielkanocne menu!
Wielkanocne śniadanie: jajka faszerowane łososiem
Trudno wyobrazić sobie menu wielkanocne bez jajek. Występują one nie tylko w roli starannie przygotowanych pisanek, ale również bazy tradycyjnych dań. Dlatego właśnie od nich rozpoczniemy wielkanocne śniadanie.
Nasza propozycja to jajka faszerowane łososiem. Do przygotowania farszu potrzebne będą ci będzie Sos tatarski WINIARY, cebulka ze szczypiorkiem, koperek, oliwki, liście sałaty, pieprz oraz łosoś wędzony, który wystąpi w głównej roli obok jajek.
Przygotowanie śniadania rozpocznij od posiekania na drobne części wędzonego łososia, szczypiorku i żółtek wydobytych z ugotowanych na twardo jajek. Następnie do podstawy farszu dodaj wspomniany sos tatarski, który znacznie wzbogaci jego smak. Farsz umieść na przekrojonych na pół białkach, a następnie udekoruj oliwkami. Danie podaj swoim gościom na liściach sałaty, by prezentowało się efektownie i wiosennie.
Wielkanocny obiad: żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Tradycji musi stać się zadość, dlatego nasza kolejna propozycja na pierwszy element wielkanocnego obiadu to znany i lubiany żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a podstawę zupy stanowić będzie Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY. Przydadzą ci się jeszcze kwaśna śmietana 18%, pieprz i oczywiście biała kiełbasa wraz z ugotowanym na twardo jajkiem.
W pierwszej kolejności ugotuj białą kiełbasę w około 250 ml wody. Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY rozprowadź w zimnej wodzie, a następnie dodaj do powstałego w ten sposób wywaru. Całość gotuj z dodatkiem pieprzu przez około 5 minut. Żurek jest już gotowy. Wystarczy, że dodasz do niego pokrojoną w plastry ugotowaną kiełbasę oraz pokrojone w ćwiartki jajka. Zupę podawaj swoim gościom z kleksem śmietany. Ta wspaniała i treściwa zupa udowadnia, że niektóre tradycyjne świąteczne przepisy są ponadczasowe!
Drugie danie: medaliony w sosie z żurawiną
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc bywają naprawdę proste w przygotowaniu. Dopełnieniem wielkanocnego obiadu mogą stać się pyszne polędwiczki. Oprócz mięsa przydadzą ci się także odrobina masła, suszona żurawina, olej, sól i pieprz. Medaliony zostaną polane Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, który nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Zaczynamy przygotowania! Żurawinę należy umyć w ciepłej wodzie. Następnie pokrój mięso na dość grube plastry, dopraw solą i pieprzem i podsmaż na patelni pokrytej łyżką oleju i łyżką masła. Mięso powinno się zarumienić. Następnie polędwiczki zalej sosem i duś przez około 10 minut. Danie jest już gotowe. Doskonale smakuje podane gościom w towarzystwie kładzionych klusek lub kopytek. Przygotowanie tych dodatków także nie będzie czasochłonne, a ich obecność sprawi, że twoi goście najedzą się do syta.