Oczywiście nic tak nie potrafi połechtać podniebienia jak typowe, polskie dania, które zwyczajnie są przyrządzanie w szczególne dni. Na pewno okazją do prezentowania polskich tradycji kulinarnych okazują się wszelkiego rodzaju święta jak również niedziele, w których chętnie przygotowywane pozostają szczególne i niecodzienne dania. Przykładowym polskim obiadem może okazać się zupa, która być może nie każdemu przypadnie do gustu z uwagi na to, z czego pozostała przygotowana. Jest nią oczywiście czarnina przygotowana z kaczej krwi, która jest doskonała w smaku, jeśli tylko jest przygotowana wedle tradycyjnej receptury. Polskie dania to także przyrządzona potrawka z kurczaka w odpowiednim sosie słodko-kwaśnym lub polski schabowy z kapustą. Niektórzy mają na uwadze także bigos, który powinien być we właściwy sposób przyrządzony, aby był w pełni zadowalający. Odnośnie tego dania też warto zwrócić uwagę na tradycyjne receptury. Z pewnością okażą się bardzo przydatne nie tylko z uwagi na święta.