Wszyscy nowi którzy zaczynają się zajmować kuchnią nie wiedza co to znaczy peklować mięso. Jest to bardzo prosty sposób przygotowania mięsa do wędzenia. Podczas wędzenia jeśli mięso jest peklowane dym zabezpiecza mięso i je konserwuje. Wtedy smak mięsa staje się bardziej wyrazisty. Jest obecnie kilka rodzai peklowania w zależności od regionu. Oczywiście każdy pekluje mięso według swojego przepisu. Także peklowanie różni się miedzy sobą długością trwania peklowania. Peklowanie podzielone jest na trzy etapy pierwszy polega na umieszczeniu mięsa w solance i trzymaniu w zależności od mięsa krócej albo dłużej. Czasami mięso w solance trzymamy nawet kilka dni aby nadawało się do wędzenia. Do mięsa można wrzucić przyprawy według swojego uznania. Z przegotowanej wody odlewamy pół szklani i wrzucamy do tego wszystkie przyprawy i gotujemy kilka minut pod przykryciem. Jeśli woda z przyprawami skończy się gotować po przestudzeniu dodajemy do solanki i peklujemy nawet do czternastu dni.