Patery szklane

Ciasta, owoce czy inne słodkości same w sobie są obiektem pożądania wielu smakoszy. Często serwuje się oba te przysmaki równocześnie, gdyż komponują się one ze sobą jak żadne inne. Jednak jeśli chcemy zadbać o to, by każde ciasto prezentowało się prawdziwie wyjątkowo i smakowicie, wówczas musimy zadbać o to, by było ono zaserwowane w odpowiedni sposób. Dzięki temu zadbamy nie tylko o aspekty wizualne, ale także i o kwestie praktyczne. Wobec tego patery szklane okazują się niezastąpionym rozwiązaniem. Jednak czy warto wybrać te z kloszem, czy może bez niego?

Patery szklane z kloszem – jakie są ich największe zalety?

Patery szklane z kloszem z pewnością kojarzy każdy z nas. Zwykle to właśnie one zajmują miejsce na cukierniczych witrynach i to one skutecznie eksponują ciasto w możliwie jak najlepszy sposób. Co należy do największych zalet tego typu pater szklanych? Otóż przede wszystkim warto zwrócić uwagę na funkcjonalność klosza. To właśnie on ma za zadanie chronić ciasto. W paterze szklanej z koszem tort czy ciasteczka mogą stać znacznie dłużej i po prostu się nie zeschną. Dzięki temu, że klosz ogranicza dostęp do tlenu, ciasta na o wiele dłuższy czas pozostaną świeże, nawet jeśli będą stały na stole przez cały dzień lub całą noc.

Jakie są największe zalety pater szklanych bez klosza?

Przeciwieństwem pater szklanych z kloszem są te, które go po prostu nie mają. Wówczas mamy do czynienia za paterą szklaną bez dodatkowego akcesorium. Choć nie są one wstanie tak skutecznie chronić ciasta przez zaschnięciem się, to jednak mają wiele zalet. Przede wszystkim, goście mają łatwy dostęp do smakołyków. Patery szklane bez klosza nie wymagają tego, by każdorazowo go ściągać i zakładać ponownie. Z pewnością przyczynia się to do zwiększania komfortu z użytkowania. Co więcej, dzięki braku ograniczenia, patery szklane bez klosza umożliwiają ułożenie na nich przeróżnych kompozycji z owoców i ciast, bez względu na ich wysokość.

Patery szklane – które więc wybrać?

Patery szklane z kloszem jak i bez to rozwiązania, które mają wiele zalet. Można powiedzieć, że nie da się rozstrzygnąć jednoznacznie, która patera będzie lepsza. Warto jednak dobrać je w zależności od okazji. Jeśli chcemy wyeksponować ciasto na szybki, rodzinny obiad, wówczas modele bez klosza sprawdzą się lepiej. Ciasto bowiem nie będzie zbyt długo na stole. W przypadku jednak, gdy szykuje się całonocna impreza, warto postawić na patery szklane z kloszem. Dzięki nim, ciasto dłużej zachowa swoją świeżość oraz miękkość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here