Jaja, z biologicznego punktu widzenia, są jedną z faz rozwoju niektórych zwierząt (głównie ryb, ptaków, gadów, owadów oraz płazów, ale także niektórych ssaków – na przykład dziobaka, czy kolczatki australijskiej). Jaja zbudowane są z ochronnej warstwy skorupy, pod którą znajduję się kilka warstw delikatnej błony. Wewnątrz jaj znajdują się również surowce odżywcze, dzięki którym, młode organizmy, mogą przeżyć w nich przez długi czas bez kontaktu z organizmem macierzystym. Właśnie między innymi ze względu na swoją zawartość, niektóre z jaj stały się cenionym przez ludzi pokarmem. W naszym kraju, najczęściej spożywanymi typami jaj są jaja kurze, przepiórcze, gęsie, kacze, coraz większą popularnością cieszą się również jaja strusie. Bardzo cenionymi pod względem walorów kulinarnych, są także jaja rybie – nazywane ikrą, które uznawane są za pokarm bardzo luksusowy. Najpopularniejszym i najczęściej używanym typem jaj, są najprawdopodobniej jaja kurze, wiąże się to z łatwym sposobem ich przyrządzania, oraz stosunkowo szerokimi możliwościami ich przygotowania – można je gotować na różne sposoby, smażyć, wykorzystywać przy tworzeniu różnego rodzaju past, kremów itp. Warto też pamiętać o tym, że jaja zawierają sporo składników odżywczych. Jaja kurze, składają się głównie z wody (w nieomal 75%), w 12,6% z białka, 10% z tłuszczu(3,8% – tłuszcze jednonienasycone, 3,1% – tłuszcze nasycone, 1,4% – wielonienasycone, 0,42% – cholesterol) , w 1,1% z węglowodanów (głównie cukry proste). Sto gramów jajek, zawiera około 145 kcal. Jeżeli chodzi o zawartość witamin, sprawa wygląda następująco – jaja zawierają dużo witamin A oraz D, a także sporą ilość niektórych witamin z grupy B. Podczas przygotowywania dań z użytkiem jaj, należy pamiętać o tym, że przed ich spożyciem, należy je wyparzyć, lub umyć w ciepłej wodzie. Bardzo przydatnymi urządzeniami są naświetlacze do jaj, które tę pracę są w stanie wykonać automatycznie w bardzo krótkim czasie.