Dietę 1200 kcal stosować można jako samodzielny sposób odchudzania albo też jako moment wyjściowy z diety 1000 kcal, o której szerzej pisałam we wpisie poprzednim. Nie powinna trwać dłużej niż 4 tygodnie, choć oczywiście po okresie przejściowym można do niej powrócić. W odróżnieniu od diety 1000 kcal, możemy nieznacznie zwiększyć wartość kaloryczną dwóch posiłków: najlepiej drugiego śniadania oraz obiadu. Dzięki temu będziemy mogli poczuć się bardziej najedzeni.
Plan kaloryczny wyglądać będzie zatem następująco:
śniadanie – 250 kcal,
II śniadanie – 150 kcal,
obiad – 500 kcal,
podwieczorek – 100 kcal,
kolacja – 200 kcal.
W dalszym ciągu posiłki powinniśmy spożywać o ustalonej porze, dzięki czemu nasz organizm nie będzie magazynował zapasów.
Do zalet diety 1200 kcal niewątpliwie należy szybka utrata wagi lub – w przypadku traktujemy ją jako wyjście z diety mocniej redukcyjnej – zapobieżenie efektowi jojo i stabilizacja organizmu. Dzięki zwiększonej kaloryczności dieta jest bogatsza w składniki odżywcze, umożliwia spożywanie przekąsek, co pozwoli uniknąć napadów wilczego głodu. Wartość kaloryczną obniżamy poprzez spożywanie posiłków lekkostrawnych i korzystanie ze zdrowych sposobów przyrządzania potraw.
W przypadku tej diety opieramy się oczywiście na chudym mięsie, rybach, warzywach, produktach pełnoziarnistych oraz niskotłuszczowym nabiale. Również i tej diety nie należy stosować zbyt długo, by nie dopuścić do niedoborów w organizmie.

http://www.lekarzzakaznik.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here