Mrożenie w tym wypadku to na pewno jeden z rodzajów procesów obórki termicznej. W tym przepadku na pewno możemy bezpośrednio wykorzystywać różnego rodzaju procesy w bezpośrednim oddziaływaniu na żywność. Jednak tutaj raczej mrożeniu podlegają mięsa. Czasami jednak możemy zamrażać owoce lub warzywa. Dzięki temu możemy pozostawić dłużej tego rodzaju składniki w najwyższej świeżości. Nie dziwi nikogo fakt, że jest to bardzo ważne oraz bardzo często wykorzystywane. Jak już wiemy, mrożenie jest bardzo skuteczne. Jednak nie można zjeść bezpośrednio mrożonej żywności. Jest ona twarda i jak sama nazwa wskazuje zamrożona. Aby uzyskać tak istna żywności wystarczy jedynie działać na dana żywność minusową temperaturą. Zamrażalka w tym przypadku na pewno się przyda i spełni swoje zadanie. Jednak jak wiemy, jest to bardzo popularny termin ,który bezpośrednio i bez wahania możemy przypisać do terminologii procesów obróbki termicznej, stosowanych w bezpośrednim związku z żywnością. Mrożenie to jednak jeden z wielu procesów obróbki termicznej.