Gotowanie nie jest łatwą sztuką, wymaga sporych umiejętności, doświadczenia i zmysłu, który pomoże w pracy. Dlatego też nie bez powodu kulinaria określana jest mianem sztuki. Na świecie pojawia się miliony przepisów, receptur i różnych tajników kulinarnych, które czynią właśnie sztukę gotowania tak urozmaiconą, atrakcyjną i nieprzewidywalną. Kulinaria to jednak nie tylko umiejętność postępowania według przepisu, bo te bardzo często zawodzą. Kulinaria to przede wszystkim wyczucie i zmysł, który pozwala działać samodzielnie, pomijać niektóre z punktów i wzbogacać przepis w dodatkowe punkty i składniki, które uczynią potrawę smaczną i niepowtarzalną. Kulinaria jest przede wszystkim sztuką, i jak każda sztuka wymaga finezji i smaku. Umiejętne dobieranie proporcji i składników są podstawową umiejętnością, która jednym przychodzi od tak, a dla drugich jest nie lada problemem. Do gotowania trzeba po prostu czuć żywić uczucia, jeśli gotowanie nie jest pasją, po prostu nie sprawdzimy się w tej dziedzinie. Właśnie dlatego gotowanie można lubić albo nie lubić, bo to, co dla jednego jest pasją, dla drugiego bywa po prostu czarną magią. Mowa oczywiści o gotowaniu profesjonalnym, bo podstawowe dania każdy musi umieć przyrządzić.