Kuchnia orientalna

Istnieje na świecie ogromna ilość rozmaitych tradycji kulinarnych, które zależnie od wybranych szerokości geograficznych oraz przyzwyczajeń osób spożywających dany rodzaj posiłków mogą mniej lub bardziej przypadać do gustu, jednakże jedną z najbardziej interesujących jest bez wątpienia Kuchnia orientalna.Należy jednak podchodzić zawsze z rezerwą do nieuprawnionego i szarlatańskiego niejednokrotnie operowania na prawo i lewo pojęciem, jakim jest Kuchnia orientalna. Wszystko to wynika z oczywistego, jednak niejednokrotnie pomijanego w sposób zupełnie nieroztropny faktu, iż strony świata mogą się w znaczący sposób różnić dla obywateli rozmaitych krajów. Wszakże tym, co dla nas jest bliskim wschodem nie stanowi w żaden sposób bliskiego wschodu już dla mieszkańców licznych prowincji indyjskich czy też skośnookich i żółtoskórych Chińczyków oraz Japończyków. Co gorsza, nawet wydający się należeć do tego samego, co my kręgu kultury współczesnej i popularnej oraz wysokiej mieszkańcy kontynentu północnoamerykańskiego nie mogą mieć krajów takich, jak Izrael czy Syria za wschód bliski. Z tej przyczyny mówiąc o potrawach serwowanych na wszystkich terenach położonych w kierunku wschodnim od naszej ojczyzny nie możemy posługiwać się pojęciem „Kuchnia orientalna”! Przecież Kuchnia orientalna to przede wszystkim wywodząca się z dalekiego wschodu i państw takich, jak Demokratyczna Republika Chin czy Japonii, ewentualnie o wiele bardziej zaściankowy Tajwan czy Korea Południowa. Tylko tam Kuchnia orientalna to naprawdę specyficzne wschodnie przyprawy.

http://www.takeitizzy.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKawa – napój bogów
Następny artykułKofeina

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here