Istnieje na świecie ogromna ilość rozmaitych tradycji kulinarnych, które zależnie od wybranych szerokości geograficznych oraz przyzwyczajeń osób spożywających dany rodzaj posiłków mogą mniej lub bardziej przypadać do gustu, jednakże jedną z najbardziej interesujących jest bez wątpienia Kuchnia orientalna.Należy jednak podchodzić zawsze z rezerwą do nieuprawnionego i szarlatańskiego niejednokrotnie operowania na prawo i lewo pojęciem, jakim jest Kuchnia orientalna. Wszystko to wynika z oczywistego, jednak niejednokrotnie pomijanego w sposób zupełnie nieroztropny faktu, iż strony świata mogą się w znaczący sposób różnić dla obywateli rozmaitych krajów. Wszakże tym, co dla nas jest bliskim wschodem nie stanowi w żaden sposób bliskiego wschodu już dla mieszkańców licznych prowincji indyjskich czy też skośnookich i żółtoskórych Chińczyków oraz Japończyków. Co gorsza, nawet wydający się należeć do tego samego, co my kręgu kultury współczesnej i popularnej oraz wysokiej mieszkańcy kontynentu północnoamerykańskiego nie mogą mieć krajów takich, jak Izrael czy Syria za wschód bliski. Z tej przyczyny mówiąc o potrawach serwowanych na wszystkich terenach położonych w kierunku wschodnim od naszej ojczyzny nie możemy posługiwać się pojęciem „Kuchnia orientalna”! Przecież Kuchnia orientalna to przede wszystkim wywodząca się z dalekiego wschodu i państw takich, jak Demokratyczna Republika Chin czy Japonii, ewentualnie o wiele bardziej zaściankowy Tajwan czy Korea Południowa. Tylko tam Kuchnia orientalna to naprawdę specyficzne wschodnie przyprawy.