Krewetki to te owoce morza, które potrafią zjeść wszyscy, nawet ci, którzy nienawidzą niczego, co żyło sobie w morzu i ma charakterystyczny, nieco podobny do oliwek znanych z Grecji smak. Krewetki, podobnie jak większość innych dan tego typu, dobrze jest podawać z sokiem z cytryny, niezależnie od tego, z jakimi innymi dodatkami je podajemy. Cytryna pasuje do owoców morza tak jak sól do naszego rodzimego ziemniaka. Każdy, kto chce zjeść krewetki po raz pierwszy w życiu, będzie to wyzwanie, bo ich jedzenie nie jest zbyt proste, należy wiedzieć w jaki sposób obchodzić się ze sztućcami. Jeśli jednak nabierzemy w tym wprawy, będziemy mogli cieszyć się smakiem tych owoców przez bardzo długi czas. Krewetki można jeść na surowo i , podobnie jak małże, są wtedy najbardziej smaczne, albo jeść je po ugotowaniu, wtedy obowiązkowo trzeba podać krewetki na talerz na gorąco, inaczej nie będą miały takiego smaku w daniu głównym. Można także podawać krewetki na zimno, na przykład z sałatkami, gdzie również będą stanowiły