Każdy człowiek myślący o swoim zdrowiu i sylwetce w jakiś sposób zastanawia się nad swoją dietą. Być może myśli co może zrobić, by zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, albo co zmienić w posiłkach tak, aby były korzystniejsze dla zdrowia będąc przy tym dalej smaczne. Czasem wystarczą na prawdę niewielkie zmiany, by zrobić krok w stronę zdrowia, czy też atrakcyjnej sylwetki. Wielu z nas je nabiał. Czasami nawet codziennie, pod różną postacią.Na nabiał szczególną uwagę zwracają często sportowcy. W budowaniu masy mięśniowej bardzo ważną rolę gra białko. To z niego w głównej mierze zbudowane są nasze mięśnie. Aby dobrze wyrzeźbić ciało poza ćwiczeniami trzeba dostarczać odpowiednią ilość budulca dla mięśni. Jeśli spożywamy za mało białka możemy sięgnąć po gotowe odżywki dla sportowców, ale nie jest to konieczne. Wystarczy, że zadbamy o odpowiednią i zbilansowaną dietę. Nabiał dostarcza nam całkiem spore ilości białka. Białko, poza tym, że jest głównym budulcem mięśni jest na diecie pożyteczne również z innych powodów. Organizm potrzebuje więcej czasu na strawienie białka niż tłuszczu, czy cukru. Dzięki temu po zjedzeniu białkowego posiłku dłużej zostaje z nami uczucie sytości. Jest to ważne zwłaszcza jeśli mamy problem z podjadaniem poza głównymi posiłkami. Na diecie najlepiej jest trzymać się głównych posiłków i nie podjadać pomiędzy nimi. W nabiale mamy całkiem spore ilości białka tak przydatnego na wadze. Poza tym mamy możliwość wyboru z na prawdę wielu produktów takich jak mleko, sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Wyroby mleczarskie różnią się ilością poszczególnych makroskładników i mikroelementów. Warto sięgać tu po produkty poddane fermentacji takie jak jogurty naturalne, maślanki i kefiry. Poza dobrymi proporcjami makroskładników mają one w sobie bakterie fermentacji mlekowej bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Są również niskokaloryczne, co jest dodatkowym atutem na diecie. Zadacie sobie pewnie pytanie: jak ma się kefir a odchudzanie? A ma się bardzo dobrze. Jest w końcu niskokalorycznym napojem mlecznym z dobrą ilością białka, a w dodatku zawiera bakterie bardzo korzystne dla naszego organizmu. Poza tym, że pomoże nam schudnąć może poprawić kondycję naszego organizmu. Odporność dzięki bakteriom wzrośnie i zaczniemy mniej chorować. Praktycznie same plusy wdrożenia go do diety odchudzającej. Przed zakupem kefiru warto zwrócić uwagę na jego skład. Przede wszystkim wybierajmy tylko kefiry naturalne. Te owocowe z owocami nie mają praktycznie nic wspólnego. Zawierają sporo sztucznie dodanego cukru i minimalne ilości owoców. Na skład kefiru naturalnego również warto zwrócić uwagę. Powinien zawierać w sobie jedynie mleko i bakterie fermentacji mlekowej. Najlepiej jeśli na opakowaniu w składzie będą wymienione wszystkie szczepy bakterii biorących udział w jego produkcji. Wtedy mamy pewność, że kupujemy na prawdę dobry produkt, który dobrze posłuży naszemu zdrowiu. Kefir będzie dobrym drugim śniadaniem. Może być też dobrą bazą do zrobienia zdrowych koktajli w domu.