O tym jak zrobić chleb można znaleźć dużo informacji, ale problem zaczyna się jeżeli nie wiemy jak zrobić chleb w domu. Otóż, cały proces jest bardzo prosty, wystarczy zakupić odpowiednie składniki i uzbroić się w cierpliwość. Pieczywo przygotowane w domu jest dużo zdrowsze i smaczniejsze.Pieczywo, któro zazwyczaj można kupić w sklepach, ulepszane jest chemicznie, by było trwalsze i bardziej świeże, dlatego warto wiedzieć jak zrobić chleb w domu. Po pierwsze należy zdecydować, jaki to będzie chleb, do wyboru jest mąka pszenna, razowa, żytnia. Najzdrowsza jest oczywiście mąka razowa. Zatem, jak zrobić chleb razowy?–potrzebne będą następujące składniki: 50 dkg mąki pszennej razowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, 5 dkg drożdży, łyżeczka soli, pieprz, szklanka wody przegotowanej, ziarna słonecznika, 2 łyżki otrąb. Mąkę należy przesiać z proszkiem i solą, a następnie dodać cukier i drożdże, po czym wszystko mieszane jest z dodatkiem letniej wody. Jeżeli ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, odstawiamy je do czasu aż wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasta należy je zagnieść z mąką i resztą składników. Jeżeli ciasto jest już dokładnie ugniecione, można zająć się przygotowaniem blachy. Należy ją posmarować masłem i posypać otrębami, samo ciasto należy dodatkowo posmarować olejem i znów posypać otrębami, po czym pozostawiamy je na kilka godzin aż wyrośnie. Chleb powinien być pieczony w temp. 200 stopni, przez 40 min. Jeżeli już wiesz jak zrobić chleb razowy–do dzieła.