Jajko na miękko.

Jajka należą do najbardziej wartościowych produktów wchodzących w skład diety człowieka. Już najstarsi zbieracze i łowcy żywili się jajami, które podbierali ptakom z gniazd, a wśród udomowionych zwierząt hodowlanych drób był spotykany jako pierwszy. O przydatności kulinarnej jajek decyduje głównie ich smak, ale nie wolno zapominać o niezwykłych wartościach odżywczych tego produktu. Jajka to bogactwo białka zwierzęcego, które jest najlepiej przyswajane przez organizm człowieka i tym samym staje się podstawowym budulcem komórek i tkanek. W jajku są witaminy i spora ilość lecytyny, która jest w każdej komórce ludzkiego ciała i której niedobory wywołują liczne choroby. Szczególna zapotrzebowanie na lecytynę wykazuje działalność układu nerwowego. Jajka jedzone na śniadanie dają odpowiednią porcję lecytyny, która odżywia mózg i ułatwia funkcjonowanie w szkole, pracy, na uczelni.
Ulubiona potrawą śniadaniową są jajka na miękko. Lekkostrawne są podawane nawet ciężko chorym ludziom. Ale nie zawsze udaje nam się trafić w punkt i jajko jest za miękkie i wylewa się ze skorupki, lub zbyt twarde i ma ścięte żółtko. Jak zrobić jajko na miękko idealne? Dobrze jest nauczyć się mierzyć czas gotowania. Do tego celu można użyć specjalny minutnik na kuchennej półce, alarm w piekarniki, stoper w telefonie. Można również odliczać w tempie sekundowym do 120 – 180 od czasu zagotowania. Jednak jajko jajku nierówne. Inny rozmiar, to inny czas gotowania i nie zawsze wyjdzie jajko idealne, a do wnętrza skorupki zajrzeć się nie da. Może warto spróbować innego sposobu, gdzie taki podgląd będziemy mieć? Efekt podobny uzyskuje się gotując jajka w koszulce. Do tego celu potrzebne jest zagotowanie wody (około 1 litra), którą trzeba zakwasić łyżeczką octu. Ocet zapobiega rozlewaniu się białka po całym garnku. Na talerzyk wybić jajko, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtka. Gdy woda zacznie wrzeć zamieszać ją, aby a środku utworzył się wir i delikatnie wlać w niego jajko z talerzyka. Gotować tak długo, aż uznamy że jajko jest idealne, a następnie wyciągnąć je przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz lub do szklanki. Jajo posypać solą, dodać majonezu lub masła i delektować się jego smakiem.

http://mydlanyraj.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here