Bóle żołądka pojawiają się często, wiele osób skarży się na te dolegliwości. Przyczyn bólu żołądka może być wiele podobnie jak zróżnicowane są dolegliwości i czas ich trwania, często są one niegroźne. Czasami jednak żołądek może boleć z powodu poważnych chorób, nie zawsze związanych z układem pokarmowym, dlatego nie powinno się go lekceważyć.
Wysiłek fizyczny
Silny ból brzucha może wystąpić u osób, które po przerwie powróciły do aktywności fizycznej i ćwiczeń. Jednak wbrew pozorom bolą mięśnie a nie brzuch.
Refluks przełyku
Częstą przyczyną dolegliwości bólowych jest refluks przełyku. W tym przypadku zdarza się okresowe cofanie treści z żołądka lub ich zawracanie, najczęściej w czasie leżenia lub po schyleniu się. W chorobie refluksyjnej przełyku może pojawić się odbijanie, zgaga, pieczenie i ból za mostkiem oraz pieczenie przełyku. Leczenie polega na zastosowaniu odpowiedniej diety i stosowaniu leków zobojętniających.
Przewlekłe zapalenie trzustki
Przeszywający, promieniujący do kręgosłupa ból pojawia się w przypadku przewlekłego zapalenia trzustki. Na początku choroby objawy te występują rzadko, dlatego nie budzą u chorego niepokoju. Dopiero w bardziej zaawansowanym stadium pojawiają się charakterystyczne stolce tłuszczowe.
Stan zawałowy
Czasami ból żołądka może sygnalizować stan zawałowy. Często w takich przypadkach dochodzi do pomyłek ponieważ oprócz bólu za mostkiem i duszności pojawiają się wymioty, nudności i odbijanie. Sugerują one problemy żołądkowe a nie zawał serca. Zdarza się, że ze względu na objawy dochodzi do pomyłek.
Stres
W wyniku stresu i nerwów, często po posiłku pojawia się silny ucisk w nadbrzuszu. Chorzy mogą mieć problemy z przełykaniem a chwilę później dołączają nudności i wymioty. Długotrwały stres jest uciążliwy dla pacjenta a w jego wyniku może rozwinąć się nerwica żołądka.
Zapalenie błony śluzowej
Charakterystycznym objawem zapalenia błony śluzowej żołądka jest silne pieczenie w nadbrzuszu. Spowodowane jest ono długotrwałym podrażnieniem śluzówki między innymi z powodu przyjmowanych leków, zakażenia bakterią Helicobacter pylori lub zbyt dużą dawką alkoholu. Oprócz pieczenia chory odczuwa także gniecenie i ból żołądka, szczególnie na czczo. Pojawiają się także mdłości i odbijanie się. Jeżeli występują wrzody to kilka godzin po zjedzonym posiłku chorzy odczuwają ściskający, mocny ból. Leczenie wrzodów odbywa się poprzez odpowiednią dietę i unikanie czynników wpływających drażniąco na błonę śluzową żołądka.
Zatrucie pokarmowe
Może wystąpić przez cały rok u osób w każdym wieku. Wywołują je wirusy, bakterie lub substancje zawarte w posiłkach. Po kilku dniach samoistnie mijają. Wskazaniem do wizyty u lekarza są wymioty trwające ponad 6 godzin, biegunka trwająca dłużej niż 4 dni, pojawiająca się w stolcu krew lub śluz i wysoka gorączka.
Ból po jedzeniu
Częstą przyczyną bóli brzucha jest przejedzenie i nieodpowiednia dieta. Zbyt duża porcja spożyta jednorazowo znacząco obciąża układ pokarmowy i pojawia się wrażenie przepełnienie, nudności oraz bóle.