Drób to jedno z najsmaczniejszych mięs, które można podawać na naprawdę wiele rodzajów. Kurczaki stanowią przysmaki różnorodnych kuchni świata. Obecnie istnieje wiele poradników i tendencji poruszających kwestię czym przyprawić kurczaka, by smakował on wyjątkowo. Mięso tego zwierzęcia jest smaczne samo w sobie, a odpowiednio doprawione stanowi wręcz przysłowiowe „niebo w gębie”. Jednak, zajadamy się nim nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale również z powodu ich zdrowotności. Mięso kurczaka jest bardzo bogatym pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które ułatwiają jego przyswajalność. Jednocześnie, jest to mięso wyjątkowo mało kaloryczne, które posiada jedynie śladowe ilości tłuszczu. Kiedy rezygnujemy ze skóry, otrzymujemy niemalże wolną od tłuszczu bombę białkową. Nic więc dziwnego, że kurczak to jedno z najczęściej wybieranych mięs. Idealnie pasuje zarówno dla kulturystów, którzy budują masę (wysoka zawartość białka), jak i osób na diecie (śladowa zawartość tłuszczu). Czym przyprawić kurczaka, żeby smakował wyjątkowo? Teorii dotyczących tej kwestii jest naprawdę wiele. Jednym z najbardziej popularnych sposobów podawania mięsa z kurczaka, jest jego doprawienie przyprawą curry. Posiłek otrzymuje wtedy nieco orientalną nutkę, którą docenią szczególnie miłośnicy kuchni azjatyckiej. Można postawić na kurczaka z nutką kuchni włoskiej. Idealnie w tej sytuacji sprawdzi się przyprawienie mięsa bazylią, oregano, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Ci, którzy lubią dania na ostro, nie będą zawiedzenie, kiedy kurczaka podamy w marynacie na bazie ostrej papryki z domieszką pieprzu syczuańskiego. Można dodać ewentualnie papryczkę chili. Jeżeli musimy przyrządzić posiłek na szybko, nie mamy czasu na dodatkową pracę nad marynatą, a wciąż zastanawiamy się czym przyprawić kurczaka, to możemy pójść na łatwiznę i postawić na gotową, tradycyjną przyprawę do tego mięsa, jaką w formie sypkiego proszku znajdziemy w każdym markecie, a nawet małym osiedlowym sklepiku spożywczym.