Kiedy myślimy o kuchni francuskiej od razu w głowie pojawia nam się obraz, w którym widzimy żabie udka, sery i wina, jednak jest to kuchnia bardzo bogata i różnorodna, w której każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Typowe śniadanie składa się z bagietki lub rogalika, oprócz tego dżem lub czekolada a do picia kawa. Tradycyjny obiad zazwyczaj składa się z wielu dań, zaczyna od przystawki, idzie w kierunku głównego dania czasem zagryzanego serem i kończonego deserem, jednak coraz częściej zastępują go lekkie sałatki, kanapki czy omlety. Ciekawostką jest, że francuskie kolacje, pomimo że serwowane późno i trwające dość długo mają zawsze w menu ciepłe dania, takie jak bardzo popularna quiche, bardzo często ze słynnym francuskim winem. Warte wspomnienia są francuskie sery produkowane w niebotycznych ilościach, jest ich około pięciuset rodzajów, a wszystkie popularne i często jedzone właśnie przez Francuzów. Kuchnia francuska jest mieszanką dań bardzo prostych takich jak tosty oraz dań eleganckich i wyrafinowanych, które niejednemu doskonałemu kucharzowi mogą sprawiać trudność.

http://www.lubiepowietrze.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here