Bardzo często sięgamy po zioła w kuchni, choć nie zawsze wiemy z czym powinno się je łączyć. Tymczasem warto pamiętać o Kiku podstawowych zasadach. I tak: Jeśli chodzi o takie zioła, jak bazylia pospolita, to jej świeże listki zebrane przed kwitnieniem mają największą wartość. Wynika to z ich pełnego, korzennego aromatu. Są wtedy idealnym dodatkiem do sałatek, sosów mięsnych, zup i potraw z pomidorów. Świetnie się komponują z mięsem drobiowym, wieprzowym, wołowym i baraniną. Oprócz właściwości smakowych oznaczają się też poprawa trawienia.Nieco inne właściwości posiada estragon będący wykwintnym dodatkiem do zielonej sałaty, sałatek z pomidorów, ogórków i twarożku. Poza tym dodanie świeżych listków estragonu d kiszenia ogórków lub kapusty przyczynia się do znaczącego uszlachetnienie tych potraw. Warto pamiętać, że drobno pokrojone ziele estragonu może być również dodatkiem smakowym do jajek na twardo. Widać zatem, że zioła przyprawowe są najlepsze w stanie surowym. Mają wszak znacznie lepsze właściwości niż rośliny suszone, a w dodatku ich listki można zerwać tuż przed bezpośrednim przygotowaniem potrawy.

http://www.strzyga.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here