Zacznij dzień od zielonej herbaty
Piękny, słoneczny dzień. Promienie ciepłego słońca budzą Cię i od razu wiesz, że do będzie cudowny poranek. Wychodzisz na taras, gdzie czeka na Ciebie wygodne siedzisko, talerzyk z kanapką przygotowana przez ukochanego mężczyznę. Po chwili wchodzi on. W dłoniach trzyma dwa kubki z pięknej porcelany z motywującym napisem, a w środku pięknie pachnąca zielona herbata. Siadacie blisko siebie i poddajecie się tradycji herbaty pitej o poranku. Piękna scena, kochający się ludzie. Nie trudno uzyskać podobny efekt, a naprawdę warto.
Dlaczego właśnie zielona herbata
Udowodniono w badaniach, że zielona herbata posiada właściwości, których efektem jest zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas odpoczynku. W wynikach tychże badań można odnaleźć, iż o 17% większy był proces spalania tłuszczu u osób pijących ekstrakt z zielonej herbaty, niż u badanych zażywających placebo.
Poza tym zielona herbata spowalnia procesy starzenia się organizmu, katechina i teanina usprawniają procesy immunologiczne. Krąży również zdanie że zapobiega niektórym nowotworom, w szczególności rokowi piersi. Bardzo korzystnie wpływa też na metabolizm organizmu. To tylko niektóre z korzyści picia zielonej herbaty, a nie wspomniane zostały walory smakowe, które są niesamowite.
Jak zaparzać zieloną herbatę
Warto postawić na herbatę bardzo dobrej jakości, dlatego że czas zaparzania jest znacznie krótszy, aromat oraz smak intensywniejszy. Wtedy też na jedna filiżankę wystarczy mała łyżeczka tejże herbaty. Co ważne dobre jakościowo liście można z powodzeniem zaparzać dwa, a nawet trzy razy.
Jako ciekawostkę, a także praktyczną radę można podać fakt, iż jeśli zaparzymy zieloną herbatę zbyt wysoka temperaturą, bądź zbyt długo, uzyskamy nieprzyjemny gorzki smak. Dlatego warto trzymać się 80-90 stopni Celsjusza. Na opakowaniu z pewnością znajdziemy wskazówki temperaturowe, których naprawdę warto się trzymać.
Skąd pochodzą liście zielonej herbaty
Najczęściej są to Chiny, to właśnie one słyną z zielonej herbaty i ja zapoczątkowały. Warto spróbować choćby takiej herbaty jak Shincha Aracha Yabukita Kirishima, która jest prawdziwym sezonowym rarytasem o mocnym smaku i delikatna goryczką. Tradycyjną, posiadającą nuty kwiatowe i owocowe herbata jest Mengding Mao Feng, którą z pewnością warto skosztować. Gunpowder Temple Of Heaven jest tańszą, bardziej popularniejszą zieloną herbata o specyficznym kształcie kuleczek. Jej smak jest intensywny i dodający energii.
Herbatami sprowadzanymi z Japonii, jest np. Kabusecha Kagoshima BIO ze smakiem pośrodku odświeżającej sencha, a słodkiej gyokuro. Hojicha Premium z kolei cechuje się pięknym aromatem przypominającym jasno palona kawę.
Jaka herbatę wybrać liściastą czy w torebkach
Na sklepowych półkach można znaleźć bardzo dużo opakowań mających w sobie zawsze opisywaną idealnie zieloną herbatę. Są herbaty mielone w saszetkach gotowych do zalania i są liściaste. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na skład podany przez producenta na opakowaniu.
Często nie jest to czysta zielona herbata, tylko z domieszką innej. Postawmy na jakość, która gwarantuje nam smak, jaki oczekujemy po zaparzeniu. Zdecydowanie przyciągnąć uwagę powinna herbata liściasta. Nie jest mielona, a więc aromat i inne własności nie uciekają w trakcie przetwarzania.
Ile kosztuje dobra jakościowo zielona herbata
Ceny są różnorakie i wahają się od 8 zł do 44 złotych za 10 gram najlepszej jakościowo herbaty. To dość sporo, aczkolwiek przypomnieć warto, iż z jednej małej łyżeczki zamiast raz zaparzonej filiżanki herbaty mamy dwie lub trzy. Chcąc raczyć się zieloną herbatą o tych wszystkich pozytywnie wpływających na organizm właściwościach warto zainwestować w liście z najwyższej jakościowo półki.
Źródło: http://kamilachlipala.pl