W dużych firmach z wieloletnią działalnością na rynku tworzy się ogromne ilości dokumentów. Dokumenty te krążą cały czas między pracownikami tworząc tak zwany obieg dokumentów. Coraz więcej firm szukając oszczędności finansowych jak i powierzchni zajmowanych archiwum decyduje się na elektroniczny obieg dokumentów. Przyśpiesza to działanie całego systemu i pozwala lepiej go zorganizować. Nie wszystkie dokumenty jednak można przesyłać raz przechowywać w formie elektronicznej. Pewna część dokumentów musi pozostać w formie papierowej. Ważnym elementem wydajnej pracy w firmie jest synchronizacja tych dwóch elementów przesyłu dokumentów, by jedna droga nie zapychała drugiej. Obieg dokumentów powinien być zorganizowany w ten sposób, by w tym samym czasie pracownik mógł wysłać dokumenty jaką formą przesyłu chce oraz by dokumenty w jakiejkolwiek formie mogły zostać dostarczone do niego. Jeśli osiągniemy synchronizację obiegu dokumentów możemy być pewni, że praca w firmie będzie szybsza i wydajniejsza.
Kuchnia włoska
Słysząc kuchnia włoska przenosimy się myślami do słonecznej Italii, wielowiekową kulturę tego kraju, starożytną architekturę. Kuchnia włoska silnie wpływa na kulinaria i świata basenu Morza Śródziemnego. Smak spaghetti po bolońsku, lazanii, pizzy znają ludzie na całym świecie. Kuchnia włoska nie jest jednolita, każdy region ma swoje własne receptury. Kuchnia włoska to przede wszystkim połączenie makaronów, serów, wędlin , owoców morza i warzyw. Najbardziej cenionymi włoskimi serami są sera mozzarella i ser gorgonzola, parmezan. To przecież dzięki Włochom poznaliśmy smak zieleniny, którą sprowadziła do Polski królowa Bona. Najczęściej używanymi warzywami w kuchni włoskiej są; pomidory, cebulę i czosnek. Są one częścią składową pomidorowych sosów i zup. Smaku kuchni włoskiej dodają przyprawy, np; bazylia, oregano, tymianek oraz oliwa, która wartościowe kwasy nienasycone. Naród włoski uwielbia słodycze. Wspaniałe desery , jak tiramisu, czy panna cotta znane są na całym świecie. Włochy to kraina win. Zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, ( gorące południe, chłodniejsza północ) pozwala na uprawę różnych winorośli będących podstawą białych i czerwonych win.
Czy można i warto rozmawiać z samym sobą ?
Człowiek potrzebuje drugiego człowieka, by móc z nim porozmawiać, wyżalić się, zasięgnąć porad itd.
Lub odwrotnie wysłuchać, udzielić komuś wsparcia, dać radę, itd.
Oprócz rozmowy z drugą osobą człowiek potrzebuje czasem również rozmowy z samym sobą. I wcale to nie znaczy, że jesteśmy szaleni. Oznacza tylko, że potrzebujemy kontaktu werbalnego ze sobą, by coś przeanalizować, zrozumieć, odkryć, itd.
Rozmowy z samym sobą trzeba się uczyć. Podobnie jak słuchania siebie. W takiej rozmowie nazywać rzeczy po imieniu, zadawać sobie pytania i udzielać szczerych i logicznych odpowiedzi.
Czyli prowadzi wtedy człowiek sam ze sobą rodzaj: samo terapii, lub samo zrozumienia.
Ważne jest w takiej terapii, by pytania i odpowiedzi nie powstawały tylko w naszych myślach, lecz były wypowiadane na głos. Zupełnie inaczej brzmi myśl wypowiedziana, niż niewypowiedziana. Głośne wypowiedzenie obliguje do odpowiedzi i głębszej analizy, przy czym sama myśl jest ulotna, często pytanie ucieka bez odpowiedzi, a myśl ulatnia się bez analizy.
Pytając i odpowiadając sobie na zadane pytania można odkryć nieznane obszary naszej własnej świadomości i osobowości, odpowiedzieć sobie na wiele pytań, wyciągnąć wnioski, jak również samemu rozwiązać wiele swoich problemów.
Oczywiście taki monolog nie może być prowadzony nieustannie, lecz tylko podczas „osobistej medytacji”, lub „osobistej psychoanalizy”, nie ważne jak określimy takie działanie – ważne, że dotyczy tylko dłuższej, bądź krótszej chwili przeznaczonej dla nas samych.
Sezonowa praca poza granicami kraju
Praca sezonowa poza granicami kraju może być dobra opcją do szybkiego zarobienia gotówki, szczególnie jeśli chodzi o osoby uczące się, które mają wakacje, które mogą przeznaczyć na pracę za granicą. Prac za granica jednak nie powinna odbywać się nielegalnie, na czarno, ponieważ może to i opcja większego zarobku ale nigdy nie wiemy gdzie trafimy, czy zostaniemy wykorzystani, czy nam zapłacą. Kolejna sprawa pracy na czarno to bak ubezpieczenia, a pracując przy na przykład sezonowych zbiorach zawsze może dojść do jakiegoś wypadku, w przypadku braku ubezpieczenia jesteśmy skazani na to by całkowicie zapłacić za leczenie i rehabilitację, co wiąże się z bardzo dużymi kosztami, szczególnie jeśli chodzi o opiekę zagraniczną. Praca sezonowa powinna być organizowane tylko przez sprawdzone firmy, dlatego nigdy nie powinniśmy nigdy jechać w ciemno oraz zawsze najlepiej zabrać kogoś ze sobą, gdyż w razie niepowodzenia zawsze jednak mieć kogoś zaufanego przy sobie. Praca najlepiej jeśli jest wówczas polecona przez kogoś, kto już wcześniej trudnił się w tym samym miejscu, wówczas mamy większą pewność że nic nam się nie stanie.
Szpinak też może być smaczny
Dzieci nie lubią szpinaku. Wielu z nas również za nim nie przepada. Wszystko dlatego, ze zwykle podajemy go w złej formie. Szpinak źle przyrządzony faktycznie nie smakuje dobrze i nie ma się co dziwić naszym dzieciom, że uznają go za niejadalny. Warto poszukać dobrych przepisów ze szpinakiem, dzięki którym będziemy mogli przygotowywać to wartościowe warzywo całej rodzinie. Bardzo smaczna jest zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem. Taka zapiekanka z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Szpinak trzeba oczywiście wcześniej odpowiednio przygotować. Przede wszystkim musi być on dobrze doprawiony. Sól, Vegeta i pieprz to podstawa dobrze przyrządzone szpinaku, by uzyskał od odpowiedni smak stosuje się czosnek, dzięki któremu szpinak smakuje bardzo dobrze. Oczywiście ze szpinaku możemy wyczarować o wiele więcej smacznych potraw. Wystarczy po prostu poszukać przepisów, dzięki którym będziemy mogli na stałe wpisać szpinak w domowe jedzenie. Jeżeli odpowiednio go przygotujemy to zamaskuje on również dzieciom.
Z soczewicą za pan brat
Wiele warzyw można nazwać wspaniałymi, pod każdym względem. To znaczy pod względem zdrowotnym, smakowym, praktycznym i uniwersalnym w kuchni. Takich warzyw, które są bardzo zdrowe, bo posiadają wiele cennych właściwości. A przy tym są bardzo smaczne i co ważne można z nich przyrządzić wiele dań.
Do takich roślin między innymi należy soczewica.
Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych. Aż trudno sobie wyobrazić, że byłą już znana 9 tysięcy lat przed naszą erą w Ziemi Świętej, czy na terenach dzisiejszego Iraku. Nawet w Biblii wymieniana jest kilkakrotnie, jako podstawa wyżywienia.
Gdzie ma zastosowanie soczewica ?
Soczewica jest jadalną rośliną uprawianą obecnie w wielu krajach świata, jak na przykład w Kanadzie, w USA, w Grecji, w wielu państwach Azji. W Polsce jest uprawiana raczej rzadko. Roślina ta należy do roślin strączkowatych. Nasiona soczewicy jadalnej są bardzo pożywne i smaczne. Po ugotowaniu służą do przyrządzania wielu dań, jak:
– kotlety mielone z soczewicy
– jako farsz do pierogów
– farsz do krokietów
– smażona soczewica z warzywami
– jako składnik zupy z soczewicą
Jakie są wartości odżywcze soczewicy ?
Soczewica pod względem kaloryczności należy do roślin dość kalorycznych, gdyż
– w 100 gramach gotowanej soczewicy mieści się około 116 kcal. oraz:
– białka 23, 91 g.
– węglowodany 63, 10 g.
– tłuszcze 2, 17 g.
– woda 7, 82 g.
Poza tym posiada:
– potas, sód, żelazo
– błonnik
– witaminę A, D, B6, B12.
Rekrutacja na stanowisko pracy
W dzisiejszych czasach w Polsce trzeba naprawdę postarać się o to by dostać dobrą pracę w której się spełnimy zawodowo oraz która będzie konsekwencją podjętych przez nas studiów czy też nauki w liceum. Bardzo dużo ludzi w Polsce nie pracuje w swoim zawodzie, co wiąże się z tym iż mamy do czynienia z bardzo wysokim bezrobociem. Dobre wykształcenie nie jest już gwarancją uzyskania dobrej pracy. Rekrutacja na określone stanowisko jest bardzo długa i wieloetapowa, wymaga się znacznych umiejętności oraz doświadczenia. Dlatego też trzeba zadbać o to by każdy element naszego podania o pracę był dobrze napisany także i list motywacyjny, który stanowi jakby naszą wstępną „rozmowę” z pracodawcą. List motywacyjny coraz częściej trzeba pisać ręcznie, komisja rekrutująca na miejsce pracy wynajmuje osobę, która na podstawie charakteru pisma określa osobowość kandydata. Dlatego też za wszelką cenę list motywacyjny należy pisać jak najbardziej starannie, nie popełniając żadnych błędów, które jednak nie robią pozytywnego wrażenia na czytających.
Wiadome jest że piękne i zadbane dłonie stanowią w…
Wiadome jest że piękne i zadbane dłonie stanowią wizytówkę każdej kobiety więc nic dziwnego, że istnieje coraz więcej sposobów na malowanie paznokci. Moda na takie nietypowe wykończenia paznokci sprawiła że mamy dziś bardzo szeroki asortyment. Do wyboru mamy bowiem lakiery: teksturowe, matowe oraz zapachowe. Pierwsze dają na dłoniach niezwykłe faktury na przykład ślady zamszu, aksamitu lub piasku. Ciekawe wzory powstają jeśli właśnie świeżo pomalowane paznokcie posypiemy teksturą z zamszem, aksamitem lub piaskiem, uzyskując ten właśnie efekt. Z kolei efekt matujący możemy uzyskać pokrywając paznokieć lakierem matującym nawierzchniowym i dzięki temu wyglądają one świetnie a co najważniejsze zupełnie inaczej. Kosmetyki zapachowe stanowią natomiast idealną alternatywę dla osób które nie przepadają za zapachem acetonu lub go wręcz nie tolerują, gdyż lakiery po wyschnięciu pachną owocami na przykład: malinami, kokosem a nawet gumą balonową przez co stają się co raz bardziej popularne wśród młodych księżniczek.
Kulinaria dla smakoszy
Powszechnie wiadomo, że spożywanie posiłków to nieodzowna i obowiązkowa funkcja naszego życia. Stąd tak ważne jest, aby to, co wpada do naszego żołądka było w odpowiedni sposób przygotowane oraz pełne wartościowych składników. Nie można pozwolić sobie na spożywanie ciągle tych samych substancji, gdyż może spowodować to negatywne konsekwencje. Jednakże nie można w życiu odmawiać sobie potraw, które stanowią raj dla naszego podniebienia. Mowa tutaj o wszelakich słodkościach, szczególnie lubianych przez najmłodszą część społeczeństwa. Gdy mamy w rodzinie miłośnika czekolady bądź ciasta, mamy wiele możliwości rozpieszczania go. Dostępne na rynku produkty oraz przepisy, pozwalają nam na różnorodność w domowej kuchni. Dlatego nie warto po raz setny piec to samo ciasto czy też te same ciasteczka, tylko sięgnąć do książki kucharskiej bądź Internetu i zadziwić swoich najbliższych ciekawą niespodzianką. Na przykład popularny murzynek może zostać zastąpiony ciastem makowo-serowym z nadzieniem wiśniowym. Przygotowanie wcale nie jest trudne, za to przyjemność z jedzenie wielka.
Przedmaturalne kursy języka angielskiego
Przedmaturalne kursy języka angielskiego są bardzo powszechne, języka angielskiego dlatego, że to właśnie ten przedmiot jest najczęściej zdawany na maturze. Nauka angielskiego mające być przygotowaniem do zdawania matury polega przede wszystkim na rozwiązywaniu specjalnie przygotowanych zadań maturalnych zarówno z zakresu matury pieszej jak i ustnej. Nauka angielskiego przygotowująca do matury sprawia wiele trudności, gdyż nowa matura ma całkiem inną formę, uczniom jest się bardzo trudno do niej przygotować, szczególnie do części ustnej, gdyż zwykłe zajęcia w szkole w tak licznych grupach nie pozwalają na to by z każdym móc pracować indywidualnie, zatem komunikacja werbalna jest zaniedbywana kosztem gramatyki i języka pisanego. Nauka angielskiego na kurach odbywa się w mniejszych gronie, przez co większe są szanse na to że każdy uczestnik skorzysta i będzie mógł opanować część ustną, tak że bez problemy zda osiągając przy tym dobry wynik. Nauka angielskiego na kurach zawsze jest korzystna, niezależnie od tego ile czasu poświęca się poza zajęciami.